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Regime Alimentar Simpósio Modificações do Estilo de Vida Regime Alimentar João Vieira, José Camolas Nutricionistas SEDM, HSM.

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1 Regime Alimentar Simpósio Modificações do Estilo de Vida Regime Alimentar João Vieira, José Camolas Nutricionistas SEDM, HSM

2 Risco muito aumentado Risco aumentado Risco ligeiramente aumentado DM 2DCCancro (mama, endométrio, cólon) D. Vesícula HTA Alt. H. Sexuais Dislipidemia Resist. Insulina Dif. respiratórias SAOS Osteoartrite Hiperuricémia e Gota SOP Alt. Fertilidade Lombalgia Anomalias Fetais Risco anestésico

3 Because the risks of diabetes, cardiovascular disease and hypertension rise continuously with increasing weight, there is much overlap between the prevention of obesity and the prevention of a variety of chronic diseases. WHO, 2003.

4 Mulheres (n=4320), % Homens (n=3796), % Total (N=8116), % Baixo Peso Peso Normal Pre-obesidade Obesidade I Obesidade II Obesidade III 3,4 48,9 34,4 10,2 2,4 0,8 0,9 38,9 45,2 13,2 1,6 0,2 2,2 44,2 39,4 11,6 2,0 0,6 Obesidade 13,415,014,2

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9 Adaptado: Lowe MR, Obesity Research, Regime Alimentar Simpósio Modificações do Estilo de Vida Regime Alimentar

10 3 a 5 porções/dia 1 a 3 porções/dia 1 a 2 porções/dia 1,5 a 4,5 porções/dia 2 a 3 porções/dia 3 a 5 porções/dia 4 a 11 porções/dia Água:1,5 a 3 litros dia Regime Alimentar Simpósio Modificações do Estilo de Vida Regime Alimentar

11 Comparing with prevalence rates from survey, there is an increase of 4 percentual points in the overall pre-obesity/obesity prevalence. Carmo I. et al, aguarda publicação. Regime Alimentar Simpósio Modificações do Estilo de Vida Regime Alimentar

12 Typically reported weight losses remaining after 4-5 years are about 3% to 6% of initial body weight. Anderson JW et al, Regime Alimentar Simpósio Modificações do Estilo de Vida Regime Alimentar

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14 Número de consultas médicas atribuíveis à obesidade por patologia Pereira, J., C. Mateus e M.J. Amaral, 'Direct costs of obesity in Portugal' Value in Health, Vol. 3, pp , Pereira, J., C. Mateus e M.J. Amaral, 'Custos da obesidade em Portugal' Associação Portuguesa de Economia da Saúde, Documento de Trabalho 4/99, Lisboa, disponível em: Regime Alimentar Simpósio Modificações do Estilo de Vida Regime Alimentar

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17 Jornal Metro, 11 de Abril de Regime Alimentar Simpósio Modificações do Estilo de Vida Regime Alimentar

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19 REGIME s.m. acto ou modo de reger; sistema político de um país; modo de viver; direcção; regimento; dieta ; trato; procedimento; complemento. (Do lat. «direcção»). DIETA s.f. regime especial de alimentação; privação total ou parcial de certos alimentos; assembleia legislativa, em certos países; assembleia dos capítulos de certas ordens religiosas, para tratar de assuntos disciplinares. (Do gr. díaita, «género de vida», pelo lat. diaeta-, «dieta») Dicionário de Língua Portuguesa, 6ª Ed., Porto Editora Regime Alimentar Simpósio Modificações do Estilo de Vida Regime Alimentar

20 Drewnowski A, Specter SE. Poverty and obesity: the role of energy density and energy costs. Am J Clin Nutr 2004;79:6–16. Evidence is provided to support the following points: First, the highest rates of obesity occur among population groups with the highest poverty rates and the least education. Regime Alimentar Simpósio Modificações do Estilo de Vida Regime Alimentar

21 Baptista F, Brito MJ, Lázaro MJ et al. Obesidade e pobreza. Endocrinologia, Metabolismo & Nutrição. 2005; 14: Relação entre rendimento e obesidade – Resultados preliminares de um estudo em Lisboa: …o nível de rendimento condiciona a obesidade, sendo a doença mais prevalente nos grupos de rendimento inferior. Regime Alimentar Simpósio Modificações do Estilo de Vida Regime Alimentar

22 Drewnowski A, Specter SE. Poverty and obesity: the role of energy density and energy costs. Am J Clin Nutr 2004;79:6–16. Evidence is provided to support the following points: Second, there is an inverse relation between energy density (MJ/kg) and energy cost ($/MJ), such that energy-dense foods composed of refined grains, added sugars, or fats may represent the lowest-cost option to the consumer. Regime Alimentar Simpósio Modificações do Estilo de Vida Regime Alimentar

23 Berteus Forslund H et al. Snacking frequency in relation to energy intake and food choices in obese men and women compared to a reference population. Int J Obes (Lond) Jun;29(6): Obese subjects were more frequent snackers than reference subjects and women were more frequent snackers than men. Snacks were positively related to energy intake, irrespective of physical activity. Sweet, fatty food groups were associated with snacking and contributed considerably to energy intake. Snacking needs to be considered in obesity treatment, prevention and general dietary recommendations. Regime Alimentar Simpósio Modificações do Estilo de Vida Regime Alimentar

24 Nasser J. Taste, food intake and obesity. Obesity Reviews. 2001; 2: Taste contributes to food palatability, which promotes intake, and to thermic effect of a meal and sensory specific satiety, which promote termination of intake. Reduced sensitivity to these sensory-based termination signals, coupled with possible increased incentive salience of food stimuli and decreased activation of food reward circuits, may contribute to the over-consumption of energy that leads to obesity. Regime Alimentar Simpósio Modificações do Estilo de Vida Regime Alimentar

25 Bellisle F, McDevitt R, Prentice AM. Meal frequency and energy balance. Br J Nutr Apr;77 Suppl 1:S a 'nibbling' meal pattern may help in the avoidance of obesity... some short-term studies suggest that the thermic effect of feeding is higher when an isoenergetic test load is divided into multiple small meals, other studies refute this, and most are neutral … … studies using whole-body calorimetry and doubly-labelled water to assess total 24 h energy expenditure find no difference between nibbling and gorging … Regime Alimentar Simpósio Modificações do Estilo de Vida Regime Alimentar

26 Bellisle F, McDevitt R, Prentice AM. Meal frequency and energy balance. Br J Nutr Apr;77 Suppl 1:S … there is no evidence that weight loss on hypoenergetic regimens is altered by meal frequency. We conclude that any effects of meal pattern on the regulation of body weight are likely to be mediated through effects on the food intake side of the energy balance equation. Regime Alimentar Simpósio Modificações do Estilo de Vida Regime Alimentar

27 Fisher J., Rolls B., Birch L. Children's bite size and intake of an entree are greater with large portions than with age-appropriate or self- selected portions. Am J Clin Nutr 2003; 77: Large entree portions may constitute an "obesigenic" environmental influence for preschool-aged children by producing excessive intake at meals. Children with satiety deficits may be most susceptible to large portions. Allowing children to select their own portion size may circumvent the effects of exposure to large portions on children's eating. Regime Alimentar Simpósio Modificações do Estilo de Vida Regime Alimentar

28 Tentativas Frustradas de Perda de Peso It has been suggested that weight cycling is associated with negative health outcomes, makes future weight loss more difficult and results in a decrease in lean-to-fat tissue ratio. Lissner L et al. Int J Obes. 1990; 14: Some studies have shown histories of greater weight fluctuation or weight cycling in obese binge eaters compared with nonbingers, but others have not. Kuehnel RH, Wadden TA. Int J Eat Disord. 1994;15: Regime Alimentar Simpósio Modificações do Estilo de Vida Regime Alimentar

29 The evidence available at the time was that the increased risk was not sufficient to outweigh the potential benefits of moderate weight loss in obese patients. National Task Force on the Prevention and Treatment of Obesity. JAMA. 1994; 272: Attempted weight loss is associated with lower all-cause mortality, independent of weight change. Self-reported intentional weight loss is associated with lower mortality rates, and weight loss is associated with higher mortality rates only if it is unintentional. Gregg EW, Gerzoff RB, Thompson TJ, Williamson DF. Ann Intern Med Mar 4;138(5): Regime Alimentar Simpósio Modificações do Estilo de Vida Regime Alimentar

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33 Joint WHO/FAO Expert Consultation. WHO Actividade Física Regular Plano Alimentar Adequado VCT ajustado Distribuição nutrientes Polifraccionado Variedade de Alimentos Regime Alimentar Simpósio Modificações do Estilo de Vida Regime Alimentar

34 Algumas estratégias… Coma Sentado. Sirva a comida num prato mais pequeno. Não leve recipientes com comida para a mesa (tachos, travessas,...). Divida as porções. Coma devagar e saboreie a comida. Pouse os talheres. Converse durante a refeição. Deixe um pouco de comida no prato. Deixe a mesa logo que acabe a refeição. Regime Alimentar Simpósio Modificações do Estilo de Vida Regime Alimentar

35 Algumas estratégias… Não combine alimentação com outras actividades, tais como ler ou ver televisão. Planeie as suas refeições. Faça as compras após uma refeição completa, utilize uma lista e limite o dinheiro que vai gastar. Negoceie com a família não comer alimentos inapropriados. Evite ter alimentos desaconselhados em casa. Guarde os alimentos nas prateleiras que não são facilmente visíveis. Procure ocupações que evitem os snacks. Regime Alimentar Simpósio Modificações do Estilo de Vida Regime Alimentar

36 OBRIGADO !!!


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